Τήνος και Μάρμαρο

Ο Πύργος της Τήνου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και είναι ένα παραδοσιακό χωριό με μεγάλη ιστορία. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στην ευρύτερη περιοχή από τα μινωικά χρόνια
Ο Πύργος είναι ένα γραφικό κυκλαδίτικο χωριό ντυμένο στα λευκά και στα μπλε και αγκαλιασμένο από ένα όμορφο τοπίο όπου πέτρα και μάρμαρο συμπληρώνουν το χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο διάκοσμο του νησιού.
Για λόγους ασφαλείας από τους πειρατές χτίστηκε χωρίς θέα στο λιμάνι του Πάνορμου, από το οποίο απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα. Λέγεται πως το όνομα του το πήρε από τον ψηλό και πέτρινο πύργο που απλωνόταν γύρω από το χωριό για αμυντικούς λόγους.
Η αρχιτεκτονική του αποκαλύπτει την ιστορία του αλλά και την παράδοση του στην τέχνη του μαρμάρου. Τα υπέρθυρα, τα οικόσημα και διάφορα άλλα περίτεχνα διακοσμητικά που στολίζουν τόσο τα σπίτια όσο και τα γραφικά σοκάκια του χωριού μαρτυρούν την καλαισθησία των κατοίκων, την γνήσια καλλιτεχνική τους φλέβα αλλά και την προσπάθεια τους να διατηρήσουν αναλλοίωτο στο χρόνο τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα του αιγαιοπελαγίτικου χωριού τους.
Την κεντρική πλατεία του Πύργου στολίζει ο αιωνόβιος και πλάτανος και οι μαρμάρινες βρύσες, ενώ έχει ανακηρυχθεί ιστορικό μνημείο και αποτελεί ιδανικό μέρος ξεκούρασης και χαλάρωσης για οποιονδήποτε βρεθεί στο χωριό.
Τόπος καταγωγής του Δημήτρη Φιλιππότη, του Νικηφόρου Λύτρα και του Γιαννούλη Χαλεπά,του οποίου το σπίτι διατηρείται μέχρι και σήμερα και έχει μετατραπεί σε μουσείο. Επίσης στο χωριό υπάρχει το σύγχρονο μουσείο μαρμαροτεχνίας και το μουσείο Τήνιων καλλιτεχνών. Στο χωριό λειτουργεί και η σχολή καλών τεχνών με βασικό αντικείμενο την μαρμαρογλυπτικη. Το μάρμαρο είναι άφθονο υλικό για τους καλλιτέχνες του χωριού το οποίο περικλείεται από πολλά λατομία που αποτέλεσαν βασική πηγή εξόρυξης του Τηνιακού μαρμάρου, με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα του σε διάφορους τόνους το οποίο διακόπτεται από λευκές φλέβες ή κηλίδες οι οποίες είναι ρωγμές φυσικά πληρωθείσες με ασβεστίτη. Κοιτασματολογικάανήκει στους σερπετίνες και είναι ένα από τα καλύτερης ποιότητας μάρμαρο.